ปัจจุบันประเทศไทยกาลังเข้าสู่สังคมผู้สูงอายุ ดังนั้นการพัฒนาอาหารเพื่อสุขภาพสาหรับวัยนี้จึงมีความจาเป็นอย่างยิ่งทั้งนี้เพื่อลดอัตราเสี่ยงในการเกิดปัญหาทางโภชนาการ งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาเครื่องดื่มให้พลังงานจากข้าวไรซ์เบอร์รี่งอกผสมโปรตีนข้าว โดยทาการศึกษาผลของระยะเวลาในการเพาะงอก ได้แก่ 3 4 และ 5 วัน ต่อปริมาณองค์ประกอบหลักของอาหารโดยประมาณ (ความชื้น โปรตีนหยาบ ไขมันหยาบ เถ้าหยาบ และคาร์โบไฮเดรต) น้าตาล สารประกอบฟีนอลิกทั้งหมด แอนโทไซยานินทั้งหมด และสารแกมมาอะมิโนบิวทีริก (GABA) ในข้าวไรซ์เบอร์รี่งอก และศึกษาผลของระยะเวลาในการบ่มด้วยเอนไซม์แอลฟา อะไมเลส คือ 30 60 และ 90 นาทีร่วมกับการบ่มด้วยเอนไซม์กลูโคอะไมเลส 12 24 36 และ 48 ชั่วโมง ต่อปริมาณน้าตาลและสารประกอบฟีนอลิกทั้งหมดในสารสกัดจากไรซ์เบอร์รี่ หลังจากนั้นทาการศึกษาวิธีที่เหมาะสมในการผสมโปรตีนข้าวลงในสารสกัด โดยได้ศึกษา 3 วิธี ได้แก่ 1) วิธีการปรับค่า pH 2) วิธีการผสมระหว่างโปรตีนข้าวและโปรตีนถั่วเหลือง (rice protein–soy protein composite) และ 3) วิธีการปรับ pH ร่วมกับการใช้สารไฮโดรคอลลอยด์ผสม จากนั้นทาการวิเคราะห์ปริมาณโปรตีนในตัวอย่าง และทาการทดสอบการยอมรับของผู้บริโภค จากผลการทดลองพบว่า ระยะเวลาในการเพาะงอกมีผลต่อองค์ประกอบของข้าวไรซ์เบอร์รี่ โดยเมื่อระยะเวลาเพิ่มขึ้น องค์ประกอบทางเคมีจะเพิ่มขึ้น โดยข้าวไรซ์เบอร์รี่ที่เพาะงอก 4 วันมีปริมาณคาร์โบไฮเดรต (84.8%) น้าตาลรีดิวซ์ (754.1 มก./100 ก.) กลูโคส (413.8 มก./100 ก.) และ GABA (20.8 มก./100 ก.) เมื่อใช้เอนไซม์แอลฟา อะไมเลสและเอนไซม์กลูโคอะไมเลสเพื่อเปลี่ยนแป้งข้าวไรซ์เบอร์รี่งอกให้เป็นน้าตาล ผลการทดลองพบว่า ปริมาณน้าตาลและฟีนอลิกทั้งหมดของสารสกัดจากข้าวไรซ์เบอร์รี่ขึ้นกับระยะเวลาในการบ่มด้วยเอนไซม์ทั้งสองชนิด โดยสารสกัดที่ได้จากการใช้ระยะเวลาในการบ่มด้วยเอนไซม์แอลฟา อะไมเลส 30 นาที ร่วมกับการบ่มด้วยเอนไซม์กลูโคอะไมเลส 12 ชั่วโมงมีปริมาณน้าตาลและปริมาณฟีนอลิกทั้งหมดมาก สาหรับวิธีที่เหมาะในการผสมโปรตีนข้าวลงในผลิตภัณฑ์เครื่องดื่ม คือ การปรับ pH ร่วมกับการใช้สารไฮโดรคอลลอยด์ผสม โดยจะต้องปรับค่า pH เท่ากับ 2 และให้ความร้อน 70 องศาเซลเซียส 30 นาทีเพื่อเพิ่มความสามารถในการละลายน้าของโปรตีน แซนแทนและคาร์บอกซีเมทิลเซลลูโลสในอัตราส่วน 1:1 ถูกใช้เป็นสารไฮโดรคอลลอยด์ผสม และใช้ในปริมาณ 0.4% ปริมาณโปรตีนข้าวที่ใช้เท่ากับ 4% จากการทดสอบการยอมรับของผู้บริโภคพบว่า ผลิตภัณฑ์ต้นแบบได้รับคะแนนความชอบในระดับชอบปานกลาง และผู้บริโภคสนใจมีความสนใจที่จะซื้อผลิตภัณฑ์ 91.1% โดยตัดสินใจจากคุณค่าทางโภชนาการและรสชาติอร่อยของผลิตภัณฑ์เป็นหลัก
The polymer-infiltrated ceramic (VITA Enamic®) which contained hybrid materials, is recommended to use as single-unit fixed prosthesis. Treating surface with restorative primer is important procedure for increasing bond strength which affected to durability of the restoration. Nowaday, restorative primers from many manufacturer's, with different components, are available in market. Thus, this study was observed on different restorative primers on hybrid ceramic.
The impact of different restorative primer with resin composite cements (Panavia V5.0) on shear bond strength (SBS) to polymer infiltrated ceramic (VITA Enamic) was tested, subject to conditioning: Group 1C : Control group without restorative primer (n=10), Group 2 MN: Monobond N (n=10), Group 3 AP: Alloy Primer (n=10), Group 4 SB: Super-Bond Universal Ceramic Primer (n=10) Group 5 CF : Clearfil Ceramic Primer Plus (n=10). The SBS was measured; data were analyzed using Kolmogorov Smirnov test for normal distribution, Levene’s test for homogeneity of variances. One-way ANOVA and post hoc Tamhane’s T2 used for parametric analysis. Mode of failure was evaluated under stereomicroscope.
The SBS value the MN group showed the highest SBS values with no significant different from CF group but significantly higher than SB group. While, the CF groups showed not significant different from SB group. Only AP group was lower than control group. There were damages in ceramic in every group except control group. Specimens were mostly found to be adhesive failure, control group has the highest adhesive failures following by the AP group, CF group, SB group and MN group respectively.
Conclusion, primers containing silane promote the higher SBS between VITA Enamic and Panavia V5. Otherwise, primers that contain VBATDT can decreased. Primer containing 10-MDP in restorative primers or resin cement may not increase the SBS. Restorative primer may affect, both positive and negative, to bond strength. Thus, dentist should properly select restorative primer to enhance the bond strength of restoration.
The impact of different restorative primer with resin composite cements (Panavia V5.0) on shear bond strength (SBS) to polymer infiltrated ceramic (VITA Enamic) was tested, subject to conditioning: Group 1C : Control group without restorative primer (n=10), Group 2 MN: Monobond N (n=10), Group 3 AP: Alloy Primer (n=10), Group 4 SB: Super-Bond Universal Ceramic Primer (n=10) Group 5 CF : Clearfil Ceramic Primer Plus (n=10). The SBS was measured; data were analyzed using Kolmogorov Smirnov test for normal distribution, Levene’s test for homogeneity of variances. One-way ANOVA and post hoc Tamhane’s T2 used for parametric analysis. Mode of failure was evaluated under stereomicroscope.
The SBS value the MN group showed the highest SBS values with no significant different from CF group but significantly higher than SB group. While, the CF groups showed not significant different from SB group. Only AP group was lower than control group. There were damages in ceramic in every group except control group. Specimens were mostly found to be adhesive failure, control group has the highest adhesive failures following by the AP group, CF group, SB group and MN group respectively.
Conclusion, primers containing silane promote the higher SBS between VITA Enamic and Panavia V5. Otherwise, primers that contain VBATDT can decreased. Primer containing 10-MDP in restorative primers or resin cement may not increase the SBS. Restorative primer may affect, both positive and negative, to bond strength. Thus, dentist should properly select restorative primer to enhance the bond strength of restoration.