การศึกษาครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อทดสอบฤทธ์ิยับยั้งการเจริญเติบโตของ เชื้อ Blastocystis hominis ด้วยสารสกัดกระชายขาวและเห็ดหลินจือในหลอดทดลอง โดยหาอัตราการยับยั้งเชื้อ Blastocystis hominis ในอาหารเพาะเลี้ยงร่วมกับสารสกัดสมุนไพรและยา metronidazole ด้วยการย้อมสี vital stain exclusion assay นา มาทดสอบในความเข้มข้นที่มีตัวทา ละลาย 1%DMSO ในสารละลายฟอสเฟสบัพเฟอร์ นา สารสกัดกับยา metronidazole ใส่ในหลอดเพาะเลี้ยง Blastocystis เพื่อทดสอบหาอัตราการตายของเชื้อในเวลา 12 ถึง 48 ชั่วโมง พบว่าอัตราการยับยั้งของสารสกัดกระชายขาวสูงสุด (98.6%) เห็ดหลินจือ (94%) และ ยา metronidazole (90%) ตามลา ดับ สารสกัดกระชายขาวมีฤทธ์ิในการยับยั้งเชื้อมากที่สุดและมีองค์ประกอบทางเคมีของสารสกัดที่สา คัญจากการวิเคราะห์ด้วย GC-HPLC และ MS พบว่า มีสาร terpenes และ monoterpenes ในสารสกัดกระชายขาวซึ่งเป็นสารประกอบที่ออกฤทธ์ิในการยับยั้งเชื้อโปรโตซัว Blastocystis hominis ได้ สามารถนา สารออกฤทธ์ิที่สา คัญจากสารสกัดสมุนไพรมาประยุกต์ใช้ในการพัฒนาเพื่อใช้ในรักษาการติดเชื้อโปรโตซัวในลา ไส้ ต่อไป
This study aimed to measure anti-blastocystis activity by using Krachai ethanolic extract
and Lingzhu ethanolic extract as local herbal remedies. The inhibitory of Blastocystis hominis was measured by viability stain exclusion assay in small capped tube cultivation method. Blastocystis hominis culture were incubated in anaerobic condition and measured by cell counting chamber. Krachai and Lingzhu extracts were dissolved with 1%DMSO in Phosphate buffer. Blastocystis culture were treated with herbal extracts and metronidazole in buffer solution. This results showed after 12 to 48 hrs, the most inhibitory activities were Krachai extract (98.6%), Lingzhu extract (94%) and metronidazole (90%), respectively. The active chemical compounds were analyzed by CGHPLC/MS. This results showed terpenes and monoterpenes of Krachai extract was the most residual analyte in this study. Krachai extract was showed the anti-protozoal activity of the herbal extracts that have potential effects and used as therapeutic agents against intestinal protozoa.