Scholarship of Research internal

Scholarship of Research Internal /Scholarship of Research Internal / Complete / Article 2016


Status : Complete
By : Profile
Thai name : การศึกษาคุณสมบัติความเป็นพรีไบโอติกของพืชธรรมชาติในประเทศไทย
Englsih name : Study on prebiotic properties from selected plants in Thailand
Faculty : คณะเทคนิคการแพทย์
Year : 2016
Period : 12 month
ID : 56/2559
ISBN : -

Thai Abstract
           ปัจจุบัน อาหารพรีไบโอติก เป็นอาหารที่มีคุณสมบัติในการส่งเสริมสุขภาพ และถูกใช้ในประเทศที่พัฒนาแล้วมากขึ้น ประเทศไทยเป็นหนึ่งในประเทศที่มีพืชหลายชนิดที่อาจมีคุณสมบัติพรีไบโอติกนี้อยู่ การศึกษาครั้งนี้มีจุดประสงค์ในการตรวจสอบศักยภาพของพืช พรีไบโอติก เช่น แก่นตะวันเผือก กล้วยหิน กล้วยน้า ว้า และ กล้วยหักมุก ในหลอดทดลองในแง่ของคุณสมบัติทางกายภาพ คุณสมบัติทางเคมี และคุณสมบัติทางจุลชีววิทยา ผลการทดลองพบว่า พืชตัวอย่างมีคุณสมบัติการอมน้า และน้า มันที่ดี และมีคลอโรฟิล เบต้าแคโรทีน และไลโคปีนเป็นส่วนประกอบ ทนต่อการย่อยของเอนไซม์ในกระเพาะอาหารและลา ไส้ เมื่อนา พืชตัวอย่างเหล่านี้มาใช้การประเมินคุณสมบัติทางจุลชีววิทยา โดยใช้เป็ นแหล่งคาร์บอนเสริมในการเพาะเลี้ยงแบคทีเรียโพรไบโอติกและแบคทีเรียก่อโรค ผลการทดลองพบว่า แบคทีเรียโพรไบโอติกมีการเพิ่มจา นวนมากขึ้นในระหว่างการเลี้ยงร่วมกับพืชตัวอย่างและสัมพันธ์กับค่า pH ที่ลดลง การเจริญเติบโตแบคทีเรียโพรไบโอติกเหล่านี้ไม่มีความแตกต่างอย่างมีนัยสาคัญเมื่อเลี้ยงในความเข้มข้นพืชตัวอย่างที่แตกต่างกัน นอกจากนี้ยังสังเกตพบการลดจา นวนลงของเชื้อแบคทีเรียก่อโรคในระหว่างการเลี้ยงร่วมกับพืชตัวอย่างเหล่านี้ที่สัมพันธ์กับค่า pH ที่ลดลง มากกว่านั้น พืชตัวอย่างที่ใช้ทดสอบยังมีคุณสมบัติส่งเสริมให้แบคทีเรียโพรไบโอติก สร้างสารต้านจุลชีพ โดยสรุปการทดสอบข้างต้นได้แสดงให้เห็นว่าพืชที่นามาทดสอบมีศักยภาพเป็นพืชพรีไบโอติกและอาจนา มาใช้เป็นส่วนผสมในผลิตภัณฑอ์ าหารเสริมพรีไบโอติกทดแทนอาหารพรีไบโอติกในเชิงพาณิชย์ได้
English Abstract
            Currently, prebiotics are functional foods with health-promoting properties that are used in many developed countries. Thailand is one of the countries which presented many plants that should have prebiotic property. For this study we investigated the potential prebiotic effect of Jerusalem artichoke, Taro, Saba powder and peel, Pisang Awak banana powder, and Silver bluggoe powder in vitro by mean of physical, chemical, and microbiological properties. It was revealed that these selected plants show good water/ oil binding properties. They contained chlorophyll, beta carotene and lycopene and showed a good resistant to stomach and small intestine enzyme. The extracts were further used to evaluate prebiotic properties by supplementing as carbon source in culturing broth for cultivation of probiotic bacteria and pathogenesis bacteria. The increase in the numbers of probiotic bacteria during fermentation of these selected plant correlated with decreased pH. The growth of 4 stains probiotic bacteria seem to be promoted in MRS broth containing these selected plants, but no significant differences in the number of probiotic bacteria groups were detected in response to difference concentration of all these selected plant. In addition, decreased in number of 4 stains pathogenesis bacteria during fermentation of these selected plant correlated with decreased pH was noticed. Moreover, the antimicrobial of selected plant prebiotic supported probiotic substance production to inhibit growth of pathogenesis bacteria. In conclusion, we have shown that the addition of selected prebiotic plant indicating that these sample should be used as a prebiotic food ingredient, representing a potential alternative to the available commercial prebiotic.
Keywords: Prebiotic, banana, anti-microbial, chemical composition, physical property
bursa escort bursa escort