Scholarship of Research internal

Scholarship of Research Internal /Scholarship of Research Internal / Complete / Article 2016


Status : Complete
By : Pattwat Maneewattanapinyo Profile
Thai name : การเตรียมสารสกัดหอมแดงบรรจุในอนุภาคนาโนไขมันสาหรับประยุกต์ใช้ทางเวชสาอาง
Englsih name : Preparation of shallot extracts – loaded in lipid nanoparticles for cosmeceutical application from microemulsion method
Faculty : วิทยาลัยเภสัชศาสตร์
Year : 2016
Period : 12 month
ID : 50/2559
ISBN : -

Thai Abstract

               งานวิจัยนี้เป็นการพัฒนาอนุภาคนาโนไขมัน 2 ชนิดคืออนุภาคนาโนไขมันแข็งและอนุภาคนาโนสตรักเจอร์ลิปิดแคริเออร์ที่สามารถเก็บกักสารสกัดหอมแดง ส่วนประกอบที่ใช้ในตารับอนุภาคนาโนไขมันแข็งคือ กลีเซอริลโมโนสเตียเรทเป็นไขมันแข็ง ทวีน®80 เป็นสารลดแรงตึงผิวและหนึ่ง–บิวทานอลเป็นสารลดแรงตึงผิวร่วม ส่วนประกอบที่ใช้ในตารับอนุภาคนาโนสตรักเจอร์ลิปิดแคริเออร์ คือน้ามันมะพร้าวชนิดพิเศษเป็นไขมันเหลว กลีเซอริลโมโนสเตียเรทเป็นไขมันแข็งในตารับ ทวีน®80 เป็นสารลดแรงตึงผิวและหนึ่ง–บิวทานอลเป็นสารลดแรงตึงผิวร่วม อนุภาคนาโนไขมันถูกเตรียมโดยใช้วิธีไมโครอิมัลชัน นาไปกระจายในน้าเย็น พร้อมกับลดขนาดด้วยเครื่องโฮโมจีไนเซอร์ที่ความเร็ว 6000 รอบต่อนาที เป็นเวลา 5 นาทีและ sonicate เป็นเวลา 30 นาที อนุภาคนาโนไขมันทั้ง 2 ชนิดที่เตรียมได้มีลักษณะใส ตารับอนุภาคนาโนไขมันแข็งมีขนาดอนุภาคเท่ากับ 109.7 นาโนเมตร และค่าศักย์ซีตาของตารับคือ -10.32 มิลลิโวลต์ ส่วนตารับอนุภาคนาโนสตรักเจอร์ลิปิดแคริเออร์ มีขนาดอนุภาคเท่ากับ 151.6 นาโนเมตร และค่าศักย์ซีตาของตารับคือ -7.80 มิลลิโวลต์ ในขณะที่อนุภาคนาโนไขมันที่ผสมสารสกัดหอมแดง พบว่าอนุภาคนาโนไขมันแข็งมีขนาดอนุภาคเท่ากับ 75.5 นาโนเมตร และค่าศักย์ซีตาของตารับคือ -4.25 มิลลิโวลต์ ส่วนอนุภาคนาโนสตรักเจอร์ลิปิดแคริเออร์ มีขนาดอนุภาคเท่ากับ 98.5 นาโนเมตร และค่าศักย์ซีตาของตารับคือ -9.68 มิลลิโวลต์ พบอัตราการปลดปล่อยเควอซิทินออกจากตารับอนุภาคนาโนไขมันแข็งปริมาณ 31.12 เปอร์เซ็นต์ และตารับอนุภาคนาโนสตรักเจอร์ลิปิดแคริเออร์ปริมาณ 50.97 เปอร์เซ็นต์ ในระยะเวลา 8 ชั่วโมง ซึ่งมีจลพลศาสตร์การปลดปล่อยแบบปฏิกิริยาอันดับหนึ่งสาหรับอนุภาคนาโนไขมันทั้ง 2 ชนิด ดังนั้นแล้ว การเตรียมอนุภาคนาโนไขมันทั้ง 2 ชนิดสามารถเตรียมได้โดยวิธีไมโครอิมัลชัน นาไปกระจายในน้าเย็น มีขนาดอนุภาคที่เหมาะสมและสามารถควบคุมการปลดปล่อยสารสาคัญออกจากตารับได้ดี อนุภาคนาโนไขมันทั้ง 2 ชนิดที่เตรียมได้จึงเหมาะที่จะนาไปประยุกต์ใช้ทางเวชสาอาง

English Abstract

           This research aimed to develop the lipid nanoparticles: solid lipid nanoparticle (SLNs) and nanostructured lipid carrier (NLCs) systems incorporated the shallot extracts. The compositions of SLNs were glyceryl monostearate as a wax, tween®80 as a surfactant, and 1-butanol as a co-surfactant; meanwhile, the compositions of NLCs were capric triglyceride as a lipid, glyceryl monostearate as a wax, tween®80 as a surfactant, and 1-butanol as a co-surfactant. The lipid nanoparticles were prepared by microemulsion technique and dispersed in cold water, and then its particles were reduced by homogenizer at 6,000 rpm for 5 minutes and sonicated for 30 minutes. The prepared lipid nanoparticles were transparent formulation. As a results, the particle size and zeta potential were found that 109.7 nm and -10.32, respectively for SLNs without shallot extracts loading, and 151.6 nm and -7.80 mV respectively for NLCs without shallot extracts loading. When shallot extracts were loaded in lipid nanoparticles, it was found that the particle size and zeta potential were 75.5 nm and -4.25 mV respectively for SLNs, and 98.9 nm, and -9.68 mV respectively for NLCs. In vitro release study, it was also found that the quercetin releases from selected SLNs and NCLs were 31.12% and 50.97%, respectively within 8 hours. The kinetic of the quercetin release profile was found to occur by first order kinetics. Thus, the two lipid nanoparticles could be easily prepared by microemulsion and subsequently dispersed in cold water. They had an appropriate size particle and could control the quercetin release from their formulation, and in the future, they will be applied in cosmetic products.

Keywords: Shallot extracts, Lipid nanoparticles, Microemulsion
bursa escort bursa escort