Scholarship of Research internal

Scholarship of Research Internal /Scholarship of Research Internal / Complete / Article 2016


Status : Complete
By : Nattakan Dangmanee Profile
Thai name : การคัดแยกแบคทีเรียกรดแลกติกที่มีคุณสมบัติเป็นโพรไบโอติกจากผลิตภัณฑ์อาหารหมักดอง
Englsih name : Isolation of lactic acid bacteria with probiotic properties from fermented food products Researcher : Nattakan Dangmanee
Faculty : วิทยาลัยการแพทย์แผนตะวันออก
Year : 2016
Period : 12 month
ID : 02/2559
ISBN : -

Thai Abstract
          แบคทีเรียกรดแลกติกจัดเป็นจุลินทรีย์กลุ่มหนึ่งที่มีคุณสมบัติเป็นโพรไบโอติกและมีบทบาทสำคัญในผลิตภัณฑ์อาหารหมักดองหลายชนิด แบคทีเรียกรดแลกติกไอโซเลท FF1 และ BS1 แยกจากปลาร้าและหน่อไม้ดอง ถูกจัดจำแนกเป็น Lactobacillus pentosus FF1 และ Enterococcus faecium BS1 โดยใช้ 16s DNA ตามลำดับ แบคทีเรียกรดแลกติกทั้ง 2 ไอโซเลทมีฤทธิ์ ในการยับยั้งเชื้อแบคทีก่อโรคในทางเดินอาหาร ได้แก่ Enteropathogenic Escherichia coli DMST 30546, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Typhimurium และ Shigella sonnei สามารถอยู่รอดได้ดีในสภาวะที่เป็นกรด ทนต่อเกลือน้ำดี และเจริญได้ ดีในระบบจำลองของกระเพาะอาหารและลำไส้ มีคุณสมบัติเกิดการรวมกลุ่มกันเองซึ่งจะช่วยให้เชื้อยึดเกาะกับผนังลำไส้และสร้าง biofilm ได้ดี นอกจากนี้ยังเกิดการรวมกลุ่มกับ EPEC DMST 30546 ส่งผลให้เกิดการปกป้องเยื้อบุลำไส้จากการยึดเกาะของเชื้อก่อโรค รวมทั้งสามารถยึดเกาะบนเซลล์ Caco-2 และลดการยึดเกาะของ EPEC DMST 30546 บนเซลล์ชนิดเดียวกันนี้ จากการศึกษาในครั้งนี้พบว่า แบคทีเรียกรดแลกติกไอโซเลท FF1 และ BS1 แสดงคุณสมบัติของการเป็น โพรไบโอติกที่ดีซึ่งสามารถจะพัฒนาเพื่อใช้เป็นผลิตภัณฑ์เสริมอาหารได้
English Abstract
         Lactic acid bacteria are one group of microorganisms with probiotic properties and play important roles for many fermented food products. Lactic acid bacteria isolate FF1 and BS1 isolated from fermented fish and bamboo shoots were classified as Lactobacillus pentosus FF1 and Enterococcus faecium BS1 using 16s DNA, respectively. Both of lactic acid bacteria had an antimicrobial activity against bacterial gastrointestinal pathogens including Enteropathogenic Escherichia coli DMST 30546, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Typhimurium and Shigella sonnei. Isolate FF1 and BS1 survived in low pH and were tolerant to bile salt. They exhibited good growth in simulated gastric and intestinal tracts. These strains had good autoaggregation characteristic that enhanced its adhesion ability to epithelial cells and for biofilm formation in intestine. Moreover, these bacteria showed coaggregation with EPEC DMST 30546 to affect their adhesion and colonization. They showed high adhesion ability to Caco-2 cell line and the adhesion of EPEC DMST 30546 to this cell line was decreased in the present of these bacteria. It is likely that lactic acid bacteria isolate FF1 and BS1 could be a potential probiotic candidate for formulation as dietary supplement.
Keywords: Lactic acid bacteria, Probiotic, Fermented food products
bursa escort bursa escort